Koepels pompgebouwen Afsluitdijk
De Afsluitdijk vormt de scheiding tussen het IJsselmeer en de Waddenzee, is een icoon van de Nederlandse waterbouw en is aangelegd in 1932. De primaire functies van de Afsluitdijk zijn het verzorgen van de waterveiligheid vanuit de Waddenzee en waterafvoer vanaf het IJsselmeer. Onderdeel van bovengenoemd project is het ontwerp van koepels over de pompgebouwen van het gemaal bij den Oever. De nieuwe koepels staan aan de binnenkant van de dijk.
Nadat Levvel een VO/DO had gemaakt mocht PT-Structural Design & Analysis bv. het DO en UO van de constructie maken en heeft hierbij de constructie van de wanden en het dak ontworpen voor Bersellaar Constructies. Hierbij vormde vooral de relatief hoge temperatuurswisseling (70o) en de golfbelasting (een statische golf van 3.8m hoog) een behoorlijke uitdaging.
Omdat de ringaansluiting op het betonnen dek vrij van elkaar moeten kunnen bewegen is hier een glijconstructie gemaakt met pennen en rubber.
Hiervoor zijn horizontaal pennen in de onderrand gelast. Deze pennen hebben de functie om en in globale +Z-richting en in tangentiale richting krachten over te kunnen brengen op de fundatiering. De fundatiering is verankerd aan de fundatie.
Doorsnede over de onderrand
Het glas bestaat uit 8 gekromde panelen
De FEM controles zijn uitgevoerd met SCIA.
Gegevens:
Constructie afmetingen:
Hoogte: ca. 3.6 meter.
Doorsnede: ca. 8.4 meter
Gewicht: ca. 10 T
Glasdikte: 12+12+15+15 mm.
De koepels zijn gefabriceerd door Bersselaar Constructie BV. De constructie bestaat uit kokerprofielen en gelaste plaatconstructies (dak) met verstijvingsprofielen. Na de fabricage van de delen zijn deze samengesteld en in 2024 in hun geheel, inclusief het glas en het afgewerkte dak, naar de bouwplaats getransporteerd en geïnstalleerd.